İBRAHİM GÜNDÜZ
Karapınar bilim adamlarının, araştırmacıların da kabul ettiği gibi Anadolu´nun en zor , en çetin yerleşim alanlarından biridir. Tarihte birçok evrelerden geçen Karapınar´m jeopolitik konumunu keşfeden Osmanlı, buraya bir kasaba kurmaya karar vermiştir. Ve burada yaşayan insanlar için ekonomik ve sosyal hayatı canlandırmak maksadıyla külliyeler inşaa etmiş, buranın giderlerini karşılamak için de vakıflar kurmuştur.
Farklı kültürlerden insanları, aşiretleri zaman zaman buralarda iskana zorlamış, onlar için çeşitli teşvikler getirerek yaşamı kolaylaştırıcı, özendirici tedbirler almışlardır. Bundan kaynaklansa gerek, burada yaşayan insanlar her zaman her şeyi devletten bekler duruma gelmişler. Hâlâ bunun etkileri Karapınar halkında görülmektedir.
İşte, böyle bir kültür karmaşasının içinde birileri çıkıp, en başından: "Biz kimiz? Nereden geldik? Nereye gidiyoruz? " gibi düşüncelerin ışığında farklı benlikleri, farklı kültürleri ortak bir noktada buluşturmak için araştırmalar içine girmiştir. Bu ilki gerçekleştiren kişi Merhum İbrahim GÜNDÜZ´ dür.
O bir ilkti: Karapınar ve çevresinin sosyal, kültürel, jeolojik olarak araştırmacılar için önemli ve verimli bir alan olduğunu keşfetmiş, doğal çevremizi tarihi ve tabii güzellikleriyle korumak gerektiğini hem Karapınar halkına hem de kamuoyuna göstermeye çalışmıştır.
O bir ışıktı: Gerek öğretmen gerekse müdür olduğu dönemlerde sadece okulun değil, bulunduğu çevrenin rehber kişisi gibi görülmüş, üzerine cehaletin karanlığı çökmüş insanlara bir yol gösterici, bir rehber olmuştur.
O bir meş´aleydi: Otuz altı yılını verdiği Türk Milli Eğitimi´nde hem öğrencilerine hem de meslektaşlarına önder olmuş, yol gösterici olmuştur. O´nun yaktığı meş´ale elden ele geçerek bizleri daha iyiye, daha güzele, aydınlık yarınlara götürecektir.
O bir kıvılcımdı: Gelecek nesillere, çalışmayı, araştırmayı öğreten, onlara bu fikri yerleştiren, hiçbir zaman kendi tarihimizi, kendi kültürümüzü unutmamamız gerektiğini ortaya koyan O´dur.
O bir düşünce adamıydı: Kalkınmanın, çağdaş olmanın, gelişmiş toplumların seviyesine ulaşmanın ancak ve ancak eğitimle
olacağını söylüyordu: Aynen 1990´da yılın öğretmeni olduğu zaman yaptığı konuşmasında olduğu gibi.
O sadakatin temsilcisiydi: Çok küçük yaşında babasını kaybetmesinin verdiği duygudan olsa gerek ailesine ve özellikle ´Osmanlı kadını´ olarak tanımladığı annesine ve çocuklarına son derece bağlıydı.
O enerji doluydu: Elli altı yıllık kısa ömrünün kırk üç yılını Karapınar ve Konya çevresi araştırmalarına vermiş ve bunun da otuz altı yılını Türk Milli Eğitimi´nin hizmetinde geçirmiştir. Hayatı boyunca omuzlarında hem ailesinin, köyünün, okulunun yükünü taşımış, hem de "Karapınar´a en iyi nasıl hizmet edebilirim" düşüncesiyle yaşamış ve elinden gelen en iyi çalışmayı göstermiştir.
Her şeyden önemlisi O bir araştırmacı- yazar; eğitimci-öğretmendi.
İbrahim GÜNDÜZ, Karapınar ve çevresini kapsayan bu çalışmaları ile mahalli tarih, kültür, kıyafetler, gelenek ve göreneklerimizi bize yeniden tanıtmış, yıllardır kendine has bir yaşam tarzım, giyim tarzını, kültürünü unutmaya yüz tutmuş Karapınar ve Karapınarlı´yı gün yüzüne çıkarmaya çalışmıştır. Artık burada yaşamak zorunda olduğumuzu kabul ettirmiştir. Bundan dolayıdır ki çevreyi yaşanabilir hâle getirmek için çalışmalar başlatmış, çevre bilincini insanlara aşılamaya çalışmıştır. Erozyon belasını sürekli gündemde tutmuş, onun hakkında bilimsel araştırmalar yapılması gerektiği fikrini ortaya atmıştır.
Kısaca bizler İbrahim GÜNDÜZ´le yeniden doğduk. Çalışmayı, azimli olmayı, ileriyi düşünmeyi onunla öğrenmeye başladık. Ne mutlu ki böyle bir insanın ismini taşıyacağız. Onunla gurur duyuyoruz! Bizler öğretmen ve öğrencilerimizle O´na layık olmaya çalışacağımıza, O´nun yaktığı meş´aleyi daha da ileriye götüreceğimize ve O´nun ismine leke getirmeyeceğimize and içiyoruz.
Ruhu şad olsun!
İBRAHİM GÜNDÜZ´ÜN KRONOLOJİSİ
-1943 yılında Kayalı Kasabası Kepez Yaylası´nda doğmuştur.
-1950 yılında Kayalı ilkokuluna başladı.
-1956 yılında İvriz Öğretmen Okulu´na başladı.
-1962 yılında öğretmen olarak Ernirgazi´de göreve başladı.
-1963 yılında Ekizli Köyü´nde öğretmen olarak çalıştı.
-1964 yılında asker öğretmen olarak Bingöl´de çalıştı.
-1966 yılında Hotamış Kasabası´na ataması yapılır.
-1967 yılında Meral Hanım ile evlenir.
-1968 yılında Merkez Devrim İlkokulu´na tayin olur.
-1980 yılında Amil Önal İlkokulu müdürlüğüne getirildi.
-1980 yılında Bütün Yönleriyle Karapınar Kitabı´nı yayınladı.
-1982 yılında Konya Güzel Sanatlar Galerisi´nde Karapınar´la ilgili sergiler açtı.
-1984 yılında İstanbul ve Konya´da "Yeşeren Çöl Karapınar´da Dokumacılık ve Kök Boyacılık" bildirilerini sundu.
-1988 yılında Yavuz Selim İlkokulu´na müdür oldu.
-1990 yılında ´Yılın Öğretmeni´ seçildi.
-1993 yılında Konya Meram Mithat Paşa İlkokulu´na müdür olarak atandı.
-1996 yılında Konya 19 Mayıs İlkokulu´na müdür oldu.
-26 Ocak 1999 tarihinde yüksek tansiyon nedeniyle hastaneye kadırıldı.
-30 Ocak 1999 tarihinde vefat etti.
KİŞİLİĞİ, ÇALIŞMALARI VE ÖDÜLLERİ
Elli altı yaşında vefat eden İbrahim GÜNDÜZ, kendi tabiriyle, kırk üç yılını Karapınar ve Konya çevresi araştırmalarına vermiştir. Ayrıca otuz altı yıl boyunca Türk Milli Eğitimi´ne hizmet etmiştir. O´nun hayatı ailesi, okulu, araştırmaları ve sergileri arasında geçmiştir. Kendisini en iyi on dokuz yıl hiç ara vermeden, her gününü anlatıp yazdığı günlüklerinden anlayabiliriz. Bu günlükler, O´nun bu dünyanın hesabını vererek ayrılmak istediğinin bir yansıması izlenimi vermektedir. Günlüklerine yansımış şekliyle O´nun hayatı; çok sevdiği ailesi, okulu, araştırmaları ve çeşitli sergileridir.
Annesinden aldığı terbiyeyi çocuklarına vermeye çalışmıştır. Özellikle kız çocuklarının yetişmesine önem vermiştir. Ailesine bağlılıktaki yönünü eğitimci yönünde de görmekteyiz. Sadece okulunun değil, çevresinin de rehber kişisi gibi görülmektedir. Eğitim ve öğretime önem vermenin yanında en küçük suistimale meydan vermemek için hassas bir kişiliği vardır.
1982-1984 yıllan arasında Halk Eğitimi Müdürlüğü´nü vekaleten yürütürken Karapınar Turizm Demeği´nin kurulması için çaba sarfetmiştir. İbrahim GÜNDÜZ araştırmalarına 1962 yılında öğretmen olarak atandığı Emirgazi´de başlamıştır. Çalışmalarının büyük bir kısmım kitap ve makaleler halinde yayımlamıştır. Araştırmaları tarih, coğrafya ve folklor üzerine yoğunlaşmıştır. 1980´li yıllarda Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam´a yazdığı mektupta: "Beni yetiştiren Türk Ulusu´na katkım olsun." demek suretiyle bu araştırmaları neden yaptığını anlatmıştır.
Özverili çalışması, Karapınar çevresi ile ilgili vermiş olduğu bilgiler birçok bilim adamının dikkatini çekecek türdedir. Örneğin O´nun baş eseri sayılan "Bütün Yönleriyle Karapınar" kitabı; tarih, coğrafya, folklor, dil ve edebiyat araştırmacılarının görmesi gereken bir kaynaktır.
İbrahim GÜNDÜZ, Milli Eğitim´e ve Karapınar çevresinin tanıtımına yaptığı hizmetlerden dolayı yirmi dört adet takdir- teşekkür belgesi almıştır. Ama bunların içinde belki de en anlamlısı 1990-1991 Eğitim öğretim yılında ´Yılın Öğretmeni" seçilmesidir. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL, Başbakanı Yıldırım AKBULUT ve Milli Eğitim Bakanı Avni AKYOL tarafından tebrik edilmiştir.
KİTAPLARI, MAKALE VE BİLDİRİLERİ, SERGİLERİ
-Ömrü boyunca boş durmamış olan İbrahim GÜNDÜZ´ün en büyük eseri "Bütün Yönleriyle Karapınar" dır. Karapmar hakkında bugüne kadar yazılmış en kapsamlı eser olan bu araştırması 1980 yılında basılmıştır.
-Folklor ile ilgili "Karapınar Folkloru" adlı çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Kitabında Karapmar folklorunun yanı sıra inançlar, halk hekimliği, halk baytarlığı ile oyun ve törenler konularma değinmiştir.
-"Karapınar ve Yakın Çevremizi Tanıyalım" adlı ilköğretim okullarına yönelik eseri, bir ünite çalışması niteliğindedir ve kaynak olarak kullaıllmaktadır.
-"Karapınar El Dokumaları ve Kökboyacılık" adlı kitabı sekiz başlıktan oluşan konulan içeren Karapmar Etnografyası ile ilgili önemli bir kaynaktır.
-"Yeşeren Çöl Karapınar" adlı kitabında toprak erozyonu ve Karapınar´daki çalışmalardan önemli kesitler içermektedir. Araştırmacılar ve yöre halkı için önemli bir kaynak eserdir.
-"Anadolu Masalları" isimli çalışması henüz basılmamıştır. Karapınar ve yöresine ait masallar, destanlar ve hikayelerden oluşan bu ilginç eser Türk Halk Edebiyatı için önemli bir kaynak oluşturacak niteliktedir.
Bunların yam sıra:
-1980-1999 yıllan arasında tuttuğu özel günlükleri İbrahim GÜNDÜZ´ün hayata, eğitime ve içinde yaşadığı topluma bakış açışım ve sorumluluklarım anlatmaktadır.
-Ankara ve İstanbul´da milletler arası "Türk Folkloru ve Halk Edebiyatında Yeni Görüşler Kongresi" nde verdiği bildiri ve konferanslar önemli bilimsel çalışmalarındandır.
-Aynca 1987 ve 1998 yıllan arasında Yeni Konya Gazetesi´nde yayınlanan "Karapınar´da Dokumacılığın Dünü Bugünü, Karapınar Evleri, Nazarlık, Karapınar Giyimleri ve Gelin Başlıkları, Karapınar´da Guşurgu" isimli dizi yazılar.
-Ve 1997-1998 yıllan arasında Yeni Meram Gazetesi´nde yayınlanan "Konya Ovasında Hüyükler ve Ören yerleri, Konuşan Kuş Masalları, Konya´da Zirve Notları ile Yeşeren Çöl Mucizesi" isimli dizi yazıları mevcuttur.